20-vuotias Peanut ehkä maailman vanhin kana

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kanojen luonnollinen elinikä on noin seitsemän vuotta, mutta toisinaan ikävuosia voi kertyä myös huomattavasti enemmän. Yhdysvaltojen Michiganissa asuvan Marsi Parker Darwinin lemmikkikana Peanut on ehtinyt jo 20 vuoden kunnioitettavaan ikään.

Darwin epäilee Peanutin olevan maailman vanhin elossa oleva kana, ja on hakenut linnulle Guinnessin ennätystenkirjalta virallista titteliä. Seuraavaksi hänen täytyy kerätä todistusaineistoa kanan ikään liittyen. Todistajana tulee toimimaan muun muassa Darwinin nykyään aikuinen sukulaistyttö, joka rakasti Peanutia jo teininä.

Darwin kertoo Sun Times News -lehdelle pelastaneensa kanoja 1990-luvulta lähtien. 2000-luvun alussa yksi kanoista muni munan, joka ei vaikuttanut kuoriutuvan. Nainen oli jo heittämässä sen pois, kun munasta kuului vaimeaa ääntä.

Munasta kuoriutunut Peanut joutui emonsa hylkäämäksi mutta kiintyi Darwiniin. Siitä tuli talvet sisätiloissa naisen kotona viettävä lemmikkikana. Guinnessin ennätystenkirja on listannut maailman pisimpään eläneitä kanoja, mutta tämänhetkinen ennätyksenhaltija ei ole tiedossa.