Nyt tarkkana keittiössä – palovahinkojen riski kaksinkertainen jouluna

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Joulua edeltävät päivät ovat monissa kodeissa kiireistä aikaa. Vipinää aikaansaavat erityisesti joulusiivous ja joulun juhlapöydän antimien valmistaminen. Valitettavasti kiire näkyy myös piikkinä palovahinkotilastoissa.

Vakuutusyhtiö vuosien 2015-2021 tilastojen mukaan palovahinkoja sattuu jouluviikolla ja uutena vuotena kaksinkertaisesti muihin talvipäiviin verrattuna. Keittiössä riskialtteimpia ovat jouaatonaatto ja jouluaatto. Yleisimmin keittiöpalo saa alkunsa hellasta, kun joko ruoka jää kiireessä liedelle tai lieden lähellä on jotain helposti syttyvää.

– Talouspaperit ja patalaput olisi hyvä sijoittaa kauas liedestä. Myös pienet lapset ja eläimet kannattaa pitää pois keittiöstä kokatessa, kertoo Ifin omaisuusvakuutusten vakuutuspäällikkö Ismo Ruokoselkä tiedotteessa.

Myös uunin ja liesituulettimen puhtaana pitämisellä voi huolehtia keittiön turvallisuudesta. Joulupöydässä puolestaan kannattaa huomioida kattauksen turvallisuus. Kynttilät suositellaan sijoittamaan palamattomalle tasaiselle alustalle, jossa ne eivät kaadu rosollia ottaessa.

Ennen jouluvalmistelujen aloittamista kannattaa testata kodin palovaroittimet. Sammutin ja sammutuspeite on hyvä pitää käden ulottuvilla yllättävien tilanteiden varalta.