Kolmasosa suomalaisista pienensi joulubudjettiaan – juhla maksaa keskimäärin 455 euroa

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Monessa perheessä pohdittiin tänä jouluna otetaanko juhlaa varten lainaa. Syy on siinä, että rahat menevät ylihinnoiteltuun sähkölaskuun, mikä saattaa olla minimikäytöllä jopa 500 euroa kuussa. Monissa perheissä meneillään on niukin joulu vuosikausiin.

– Suomalaisille joulu on yksi vuoden tärkeimmistä juhlista ja siihen on haluttu panostaa myös rahallisesti. Tänä jouluna monessa kotitaloudessa tilanne on kuitenkin toinen. Suomalaiset pyrkivät viettämään joulua entistä pienemmällä budjetilla. Kuluttajahintojen raju nousu on ajanut monet kotitaloudet ahtaalle, eikä joulunviettoon ole käytettävissä rahaa entiseen malliin, LähiTapiolan toteuttamassa Arjen katsaus -kyselyssä kerrotaan.

Kotitalouksien talousvaikeudet heijastuvat myös arvioihin jouluun käytettävästä rahamäärästä. Suomalaiset uskovat käyttävänsä jouluun rahaa keskimäärin 455 euroa. Se on 60 euroa vähemmän kuin viime jouluna. Eniten budjetista ovat joutuneet tinkimään lapsiperheet. He ovat varanneet jouluun satasen vähemmän kuin edellisvuonna.

– Energiakriisi, velallisilla korkokulujen nousu ja arkiruokakorin hinnannousu syövät hurjasti ostovoimaa, jolloin käteen jää vähemmän juhla-aikaan käytettäväksi.