Haluatko laihtua? Yksi asia on tärkeämpää kuin mikään muu

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Uusi vuosi tarkoittaa useille uutta tapaa elää. Tehdään lupauksia esimerkiksi terveyteen liittyen, kun ihmiset ryhtyvät laihdutuskuureille ja lopettavat herkuttelun. Kuurit eivät kannata. Terveystalon ravitsemusterapeutin Sirpa Soinin tutkimuksen mukaan ratkaisevaa on ajattelutavan muutos sekä yksilöllinen lähestymistapa.

– Aivan ratkaisevaa on ajattelutavan muutos. Painonpudotuksessa onnistuneet eivät ajatelleet, että ”nyt alan dieetille”, vaan ”teen muutoksia loppuelämäni ajaksi”. Eräs nainen kuvaili ajatteluaan minulle kertomalla, kuinka kasetti kääntyi päässä, Soini kertoo.

Sirpa Soinin mukaan tällainen ajattelutavan kääntäminen mahdollistaa mitä vain. Yhteistä painonpudotuksessa onnistuneilla oli myös se, että onnistujat olivat vähentäneet ruoan määrää ja lisänneet liikuntaa. Painonpudotus on silti yksilölaji.

– Mutta käytännössä muutoksissa onnistuneet olivat vain pitäneet simppeleistä perusjutuista kiinni: vähentäneet herkkujen syömistä, säännöllistäneet ruokarytmiä, pienentäneet annoskokoja ja lisänneet arkiliikuntaa. Perusjutut eivät siis ole hölynpölyä, vaan ratkaisu suurelle osalle painonpudottajista.

– Pysyvässä painonpudotuksessa voi onnistua, vaikka sen tekisi nopeastikin. Kaikki on kiinni siitä, että on osannut etsiä siihen omaan elämään sopivat tavat toimia. Ravitsemusterapeutin vastaanotolla lähdetään juuri tutkimaan yhdessä sitä omaa elämää: mistä ruoasta juuri minä pidän ja minkälainen liikunta tuo mielihyvää. Suhteutetaan se siihen, miten kannattaisi syödä ja liikkua, sitten lähdetään säätämään näitä kahta kohti toisiaan, Sirpa päättää.