Tutkija neuvoi energiatehokkaan tavan valmistaa pastaa – jakaa mielipiteitä Italiassa

Ruoka · Tim Isokivi

Energiakriisin vuoksi erilaiset vinkit sähkön säästämiseksi ovat olleet suosituimpia kuin aikoihin. Eräs italialainen palkittu tutkija laittoi kortensa kekoon paljastamalla energiatehokkaamman tavan valmistaa pastaa.

Moni keittää pastan sulkematta kattilan kantta ja pitäen lieden päällä koko prosessin ajan. Fysiikan Nobelilla palkittu Giorgio Parisi kuitenkin neuvoo kiehauttamaan ensin veden kiehuvaksi, lisäämään pastan, laittamaan kannen päälle ja kytkemään lieden pois jo parin minuutin päästä. Parisin mukaan kansi pitää veden tarpeeksi lämpimänä, vaikka hella sammutettaisiin ennen aikojaan.

Parisi kertoi Facebookissa vinkkinsä säästävän energiaa noin kahdeksan minuutin edestä. Fyysikon niksi herätti kohua ruoan oikeaoppisesta valmistuksesta tarkkoina tunnettujen italialaisten keskuudessa. Kemisti Daria Bressanini kuitenkin vahvisti italialaiselle Ansa-lehdelle Parisin vinkin toimivan.

– Ei se ole mikään uusi asia. Olemme tienneet 200 vuoden ajan, ettei veden kiehuminen ja kupliminen lämmitä ruokaa vaan veden lämpötila, josta lämpöä siirtyy pastaan, riisiin tai munaan, Bressanini kuvaili.