Heurekan näyttely kannustaa elinikäiseen leikkimiseen: ”Iästä riippumatta”

Matkailu · Terhi Piiroinen

Vantaan Tikkurilassa sijaitseva tiedekeskus Heureka on valittu Suomen suosituimmaksi vapaa-ajankeskukseksi. Heurekassa vierailee keskimäärin lähes 300.000 kävijää vuosittain. Se peittosi kaikki huvi- ja eläinpuistot viime vuonna suosiollaan. Heurekassa avautuu sopivasti talvilomalaisille uusi Leikin voima -niminen näyttely.

– Näyttelyn pääsanoma on leikin ja leikkisyyden tärkeys meille kaikille iästä riippumatta: leikki on onnellisen elämän perusta. Leikki on universaalia, luonnollista ja välttämätöntä ihmisen kokonaisvaltaiselle kehittymiselle ja hyvinvoinnille, Heurekasta kerrotaan.

Näyttely puolustaa lasten oikeutta olla lapsia ja muistuttaa aikuisia sisäisestä lapsestaan. Samalla näyttelyn tavoitteena on kaataa leikkeihin liitettyjä raja-aitoja: kaikki saavat leikkiä kaikenlaisia leikkejä eivätkä mitkään leikit ole sopimattomia jollekin.

– Näyttely on ylistyslaulu lapsuudelle, leikille ja lasten uteliaalle maailmankatsomukselle. Leikki on universaalia, luonnollista ja välttämätöntä ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Leikkimään oppii leikkimällä ja leikin taitoa kannattaa harjoittaa läpi elämän. Haluamme kannustaa näyttelyssä kävijöitä elinikäiseen leikkimiseen.

Näyttelyssä on yli 20 erilaista leikkiä. Näyttelyn suunnitellussa on tehty laajasti yhteistyötä varhaiskasvatuksen, leikin sekä leikkiympäristöjen asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa. Uusi näyttely avautuu 4. helmikuuta.