Jo 40 000 suomalaista polkee työsuhdepyörällä – mainio tapa ylläpitää hyvinvointia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomessa myytiin viime vuonna yhteensä 329.000 uutta polkupyörää. Sähköavusteisten pyörien osuus oli 16 prosenttia. Lukemassa ei ole mukana käytettyjen pyörien myyntiä, joten määrä on isompi. Työsuhdepyörän suosio on yllättänyt positiivisesti.

Kun vuonna 2021 työsuhdepyöriä oli 14.000 kappaletta, vuoden 2022 lopussa käyttäjien määrä nousi jo yli 40.000. Polkupyörät sopivat lähinnä kaupunkiympäristöön, maaseudulla välimatkat ovat pidempiä, eikä siellä ole välttämättä kevyen liikenteen väyliä tai riittävän turvallista polkupyöräillä säännöllisesti.

– Työntekijälle veroton työsuhdepyörä on ollut hallitukselta erinomainen kannustin kohti päästöttömämpää liikkumista, toteaa Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää.

– Nyt pitäisi ottaa seuraava askel ja tarjota koko kansalle mahdollisuus päästöttömään liikkumiseen. EU petasi tähän tietä viime vuonna, kun ALV-direktiiviä muutettiin siten, että jäsenmaat saavat alentaa pyörien arvonlisäveroa ja halventaa näin hintoja. Mutta ilman Suomen omaa päätöstä tätä etua ja kannustinta ei kansalaisille tule.