Asteroidi ohittaa maan lähietäisyydeltä torstaina

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Asteroidi tulee ohittamaan Maapallon torstaina 26. tammikuuta aivan lähietäisyydeltä. Kappaleen lähin etäisyys maan pinnasta tulee olemaan noin 3 506 kilometria. Se on alle kolme prosenttia Maan ja Kuun keskimääräisestä etäisyydestä.

Asteroidista ei ole uhkaa maapallolle. Vaikka se päätyisikin jostain syystä törmäämään maahan, on asteroidin leveys vain noin 3,8-8,5 metriä eli ajoneuvon luokkaa. Forbes-lehden mukaan asteroidi tosin ohittaa maan Etelä-Amerikan kohdalta korkeimmalla lentäviä sateliitteja alemman etäisyyden päästä.

2023 BU -niminen kappale havaittiin vasta vasta viime viikonloppuna. Se tulee olemaan neljänneksi lähimpää Maan tutkimushistorian aikana ohittava asteroidi. Useimmat asteroidit ohittavat planeetan Kuun kiertorataa kauempaa.

2023 BU on lähimmillään Maapalloa torstaina noin kello 11:17 Suomen aikaa. Lyhyen välimatkan vuoksi se voidaan erottaa helposti teleskoopeilla.