Tutkijat loivat tosielämän terminaattorin – pakenee kaltereiden takaa muuttumalla nestemäiseksi

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Terminator 2 -elokuvan T-1000-robotti kykeni muuttamaan muotoaan ja pääsemään läpi vaikeista paikoista muuttumalla nestemäiseksi metalliksi. Nyt yhdysvaltalaiset ja kiinalaiset tutkijat ovat luoneet esineen, joka muistuttaa elokuvan fiktiivistä robottia.

Pittsburgin Carnegie Mellon -yliopistossa valmistettu pienikokoinen robotti kykenee pakenemaan kalterien toiselle puolelle muuttumalla nestemäiseksi. Se on valmistettu huoneenlämmössä sulavasta galliumista ja varustettu magneettisilla osilla. Hahmon sulettua lätäköksi sitä liikutettiin magneettikentän avulla.

– Magneettisilla partikkeleilla on kaksi tarkoitusta. Ne saavat materiaalin reagoimaan magneettikentän muutoksiin, minkä avulla hahmon muotoa voidaan muuttaa. Magneettiset partikelit myös mahdollistavat robotin liikkumisen, tutkimusta johtanut koneteknikko Carmel Majidi kuvaili Telegraph-lehden mukaan.

Keksinnöstä on tietenkin vielä matkaa Terminatorin tuhokoneeseen. Se ei tietenkään kykene esimerkiksi muuttamaan käsiään veitsiksi. Se ei myöskään sulamisen jälkeen kykene toistaiseksi muuttumaan alkuperäiseen Lego-hahmon muotoonsa ilman tutkijoiden apua.