Aurinkolasit esiin talvilomalla – aurinko ja hanki petollinen yhdistelmä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Auringon voimakas UV-säteily voi vaurioittaa silmiä talvellakin, jolloin säteilyä myös heijastuu eri pinnoista, kuten lumesta ja jäästä. UV-säteily voi aiheuttaa tilapäistä haittaa esimerkiksi lumisokeuden tai migreenin muodossa.

Lumisokeus, eli silmän sarveiskalvon tulehdus on lumesta heijastuvan kirkkaan auringon aiheuttama vaiva, jonka merkkejä ovat roskan tunne silmässä, valonarkuus, vetisyys ja punoitus. Joillain auringonvalo provosoi migreeniä ja erityisesti kirkas kevättalven aurinko saattaa laukaista migreenikohtauksen.

– Silmät on tärkeää suojata aurinkolaseilla, jotta näiltä tilapäisiltä haitoilta vältyttäisiin. Toisaalta auringon uv-säteily voi myös aiheuttaa pidemmälle ulottuvia seurauksia, kuten lisätä silmäpohjan rappeuman riskiä tai nopeuttaa harmaakaihin kehittymistä, muistuttaa Specsaversin johtava optikko Oskari Lehvonen.

Aurinkolasien lisäksi keväthangille kannattaa pakata mukaan aurinkovoide, koska myös iho kannattaa suojata UV-säteilyltä.