Tammikuu oli osassa maata poikkeuksellisen lämmin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tammikuu oli Ilmatieteen laitoksen mukaan osassa maata jopa poikkeuksellisen lämmin. Kuukauden keskilämpötilat olivat suuressa osassa maata 2-5 astetta vertailukauden 1991-2020 keskiarvoja korkeampia.

Rovaniemellä tammikuu oli lauhin koko 1950-luvun lopusta alkaneen mittaushistorian aikana. Kuukauden ylin lämpötila oli 8,2 astetta, joka mitattiin Vaasan lentoasemalla 25. tammikuuta. Alin lämpötila oli 7. tammikuuta Muonion kirkonkylällä mitattu -34,8 astetta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuu oli suurimmassa osassa maata myös tavanomaista sateisempi. Sademäärät olivat poikkeuksellisen suuria varsinkin länsirannikon tuntumassa ja idässä. Sen sijaan Käsivarren Lapissa sadetta oli tavallista vähemmän.

Eniten tammikuussa satoi Puolangalla Paljakan havaintoasemalla, jossa sademäärä oli 114,4 milliä. Lumensyvyys vaihteli kuun päättyessä lännen 5-30 sentistä idän ja pohjoisen 40-90 senttiin. Etelä- ja kekiosassa lunta oli yleisesti 10-20 senttiä tavanomaista vähemmän.