Heureka on talvilomalaisen helmi – kävimme testaamassa tarjonnan

Matkailu · Terhi Piiroinen

Staran toimitus kävi testaamassa Heurekassa parhaillaan meneillään olevat näyttelyt. Mikäli luulit, että Vantaalla sijaitseva tiedepuisto on pelkästään lasten leikkipaikka – luulit väärin. Heureka tarjoaa viimeisimmän tiedon lisäksi myös toiminnallisuutta ja tutkimuksellisuutta aikuiseen makuun.

Uusi Heurekan näyttely on nimeltään Leikin voima. Näyttely on rakennettu leikkitieteelliseksi puutarhaksi, jonne on istutettu erilaisia leikin tieteellisestä tutkimuksesta versovia leikkejä ja pelejä. Lapsiperheet viihtyvä luonnollisesti tällä alueella parhaiten, mutta luovuus ja leikkiminen voivat auttaa myös aikuisia oivaltamaan uusia asioita.

Vaikuttavimpia olivat audiovisuaaliset taideinstallaatiot, jotka kertoivat Katastrofien keskellä -näyttelyn avulla maapallon erilaisista mullistuksista ja niistä selviämisestä. Näyttelyn ydinsanoma on, että yhteistyöllä ihmiskunta voi selvitä lähes mistä tahansa. Yhteistyön voimaa pääsee myös testaamaan näyttelyssä, kuten Heurekan toimintamalliin kuuluu.

Maapallon ja avaruuden tietoa tarjoava kaksimetrinen pallo on myös äärimmäisen kiehtova. Pallon pinnalle heijastetaan pääosin satelliitein kerättyä dataa valtameristä, ilmastosta, maankuoresta ja avaruudesta. Osa materiaalista päivittyy joka päivä. Tämä auttaa kapeakatseisintakin kävijää hahmoittamaan, että kaikki ei pyöri pelkästään oman navan ympärillä.

Pidimme erityisesti Sähkölä-näyttelyn pakohuonetyylisestä tehtävästä, jossa hakkeri oli sammuttanut kokonaisen kaupungin sähköntuotannon. Tiedepuiston vieraan tehtävänä on etsiä oikeat keinot selviytymiseen suuren sähkökatkon aikana. Tehtävä oli jaettu kolmeen eri huoneeseen.

Heureka on Suomen suosituin vapaa-ajankeskus, joten siellä on syytä varautua ruuhkiin. Vierailun voi tehdä esimerkiksi talvilomalla. Mikäli haluaa viettää Heurekassa aikaa siten, että siellä on pelkästään aikuisia, kannattaa suunnata puistoon tämän viikon perjantaina 10. helmikuuta. Heurekassa järjestetään aikuisten ilta kello 19.00–24.00.

Terhi Piiroinen, Viihdelehti Stara