Tästä syystä nenä vuotaa talvella – ja se on hyvä asia

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni on huomannut talvella sen, että kylmällä säällä nenä alkaa vuotamaan herkästi. Ihmiset joutuvat ulkoillessaan pitämään nenäliinaa aina mukana ja lastenkin nenät tuntuvat valumaan koko ajan räkää. Tähän on täysin luonnollinen selitys.

Nenän tehtävänä on lämmittää keuhkoihin hengitettävää ilmaa ja suodattaa ilmasta bakteereja. Sään viiletessä ja etenkin pakkaslukemien aikana bakteereja pois kuljettavien osasten toiminta hidastuu kylmän ilman johdosta. Tämä lisää myös ihmisten riskiä sairastua flunssaan.

Talvella nenä siis torjuu bakteereja hidastuneesta toiminnasta johtuen heikemmin. Tästä syystä nenä yrittää The Healthy -sivuston mukaan saada bakteerit ulos niin, että se alkaa tuottamaan enemmän nestettä, jonka mukana epätoivotut bakteerit huuhtoutuisivat pois nenästä.