Puistoatsaleat mainettaan helppohoitoisempia – värikästä kukkarunsautta alkukesään

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomalaiset viher- ja puutarha-alan järjestöt haluavat kannustaa suomalaisia istuttamaan pihoilleen terveitä kasveja, joita on myös hyvin saatavilla kotimaisilta taimitarhoilta ja puutarhamyymälöistä. Kotimaiset puistoatsaleat ovat mainettaan helppohoitoisempia, kesävihantia, alkukesästä kukkivia pensaita.

– Kesän korvalla näyttävästi kukkiva kasviryhmä tarjoaa eksotiikkaa, kun keijumaisen kevyet ja hehkuvat kukat puhkeavat puisiin varsiin ennen lehtiä, Viherympäristöliitto kertoo.

Samaan istutusryhmään kannattaa yhdistellä eri atsalealajeja siten, että jokainen kukkii vuorollaan. Siten saa nauttia värien hehkusta pidempään pienempikukkaisten lajien kukkiessa isompikukkaisia aikaisemmin.

– Upea kukinta palkitsee, kunhan kasvi on istutettu suotuisaan kasvupaikkaan. Atsaleat menestyvätkin parhaiten osana istutusryhmää, jossa viereiset kasvit suojaavat tuulelta ja auringolta.

Atsalean voi istuttaa aurinkoiseen ja kivikkoiseenkin kasvupaikkaan tai metsäpuutarhan puolivarjoon. Uusia kotimaisia puistoatsalealajikkeita ovat muun muassa ’Adalmiina’, ’Illuusia’, ’Onnimanni’ ja ’Tarleena’.