Uudessa dieselautossa korkeimmat verot – edullisia dieselautoja ei enää valmisteta

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Autovero on kertaluontoinen vero, joka maksetaan, kun ajoneuvo rekisteröidään tai otetaan käyttöön Suomessa ensimmäisen kerran. Autoveroa maksetaan henkilö- ja pakettiautoista, moottoripyöristä ja kolmi- ja nelipyöristä, esimerkiksi mönkijöistä. Autoveroa määrättiin viime vuonna 500 miljoonaa euroa noin 150.000 ajoneuvosta.

Sähköautojen osuus uusista Suomessa rekisteröidyistä tai käyttöön otetuista autoista on kasvanut, mutta silti joka toinen autoverotettu uusi auto on bensakäyttöinen. Kaikista viime vuonna Suomeen rekisteröidyistä tai käyttöön otetuista uusista autoista 17,4 prosenttia oli sähköautoja.

– Viime vuosina korona, komponenttipula ja polttoaineiden hintojen nousu ovat vaikuttaneet siihen, että ajoneuvojen rekisteröintimäärät ovat olleet laskussa, kertoo ylitarkastaja Tapio Rouhiainen Verohallinnosta.

Autoveron mediaani oli korkein, 6.238 euroa, uusien dieselkäyttöisten henkilöautojen kohdalla. Käytetyistä dieselautoista maksettu autoveron mediaani oli suuruudeltaan 4.613 euroa.

– Korkeaa veroa selittää se, ettei pieniä ja edullisia dieselautoja juuri enää valmisteta. Maahantuodut dieselautot ovat usein suuria, esimerkiksi veneen tai hevostrailerin kuljettamiseen tarkoitettuja autoja, jolloin auton hinta ja vastaavasti myös autoveron määrä ovat korkeat, Rouhiainen sanoo.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.