Arkeologit löysivät 2 000 vuotta vanhan ”aikuisten lelun”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Nautintoa tuottavat välineet eivät suinkaan ole uusi keksintö. Arkeologisissa kaivauksissa paljastuu toisinaan esineitä, joiden käyttötarkoitus ei pitäisi jäädä epäselväksi. Iso-Britanniasta on löydetty muinaisen Rooman ajalta peräisin oleva esine, jonka uskotaan olevan muinainen hieromasauva.

Pohjois-Englannissa sijainneen Vindolanda-linnoituksen raunioista löydettiin vuonna 1992 noin 16-senttinen puuesine. Tuolloin esineen uskottiin olleen parsimiseen käytetty työkalu. Newcastlen yliopiston arkeologi Rob Collins on kuitenkin todennut olevan päivänselvää, että esine esittää miehen sukuelintä.

– Ehkä joku häpeili esinettä tai ei uskonut, että roomalaiset olisivat voineet harrastaa sellaisia asioita, Collins pohti The Guardian -lehden mukaan.

Vindolandan museossa esillä oleva väline saattoi olla aikoinaan isompi, sillä puuesineillä on tapana kutistua vuosisatojen saatossa. Kyseessä on tiettävästi vanhin koskaan löydetty miehen sukuelintä esittävä roomalainen puuesine. Esineen kärkiosien sileys viittaa siihen, että se oli käytössä pitkään.

– Olemme pohtineet syvästi, mihin 16-senttistä puista fallosta saatettiin käyttää. Meillä oli erittäin mielenkiintoisia keskusteluja, Collins kuvaili.