Suomen yksityistiet surkeassa kunnossa – korjaamiseen tarjolla rahaa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Nyt on hyvä mahdollisuus hoitaa omat tiet kuntoon ja kuroa umpeen pitkään kerrytettyä korjausvelkaa, sillä valtio on osoittanut ennätysmäärän rahaa yksityisteiden peruskorjauksiin. Peruskorjaukset ovat ajankohtaista suurella osalla suomalaisista tiekunnissa, kun korjausvelkaa on kerätty vuosikymmeniä.

– Rahaa on tarjolla ennätyspaljon ja nyt pitäisi kiireellä lähteä tiekunnissa tutkimaan erityisesti siltojen kuntoa, sanoo Suomen Tieyhdistyksen johtaja Simo Takalammi puhuessaan Alueellisessa Yksityistiepäivässä Joensuussa.

Takalammi muistuttaa valtionavustusten rahamäärän olleen pitkään muutamassa miljoonassa, mutta nyt budjetissa rahaa on varattu 23 miljoonaa euroa ja aiemmilta vuosilta siirrettyä rahaa on käytettävissä 44 miljoonaa euroa. Oman tiekunnan tiet kannattaisi nyt hoitaa kuntoon, koska hyväkuntoinen tie säästää suoraan vuotuisissa kunnossapitokuluissa ja on hyvä sijoitus tuleviin vuosiin tai jopa vuosikymmeniin.

– Tiekuntien on nyt herättävä tutkimaan tiensä kuntoa ja ryhtyä suunnittelemaan perusparannusta. Valtaosalla yksityisteistä on ainakin jonkinlaisia perusparannustarpeita. Kuivatukseen liittyvät seikat, kuten ojien perkaus ja rumpuputkien vaihtaminen on tärkeimpiä keinoja tien kantavuuden varmistamisessa, kertoo Simo Takalammi Suomen Tieyhdistyksestä.

Takalammin mukaan erityisesti sillat ovat kohde, jotka tiekuntien on syytä varmistaa. Siltojen kuntoa on seurattava vuosittain.