Supervillisiat aiheuttavat laajaa tuhoa – sikiävät holtittomasti ja kasvavat jättimäisiksi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kanadalainen supervillisika on levinnyt Yhdysvaltoihin. Kyseessä on tavallisen sian ja villisian risteytys. Ne voivat kasvaa jopa 270 kiloa painaviksi karjuiksi, jotka tuhoavat kaiken ravinnoksi kelpaavan. Kyseessä on erittäin haitallinen vieraslaji, mikä on levinnyt nyt Yhdysvaltojen pohjoisosiin.

– Nämä siat ovat helposti planeetan pahimpia invasiivisia suuria nisäkkäitä, sanoi tohtori Ryan Brook, apulaisprofessori eläin- ja siipikarjatieteen laitokselta Saskatchewanin yliopistosta Kanadassa.

Ne aiheuttavat satovaurioita, tuhoavat luonnonympäristöjä, tuhoavat veden laatua ja voivat levittää tauteja ihmisiin, karjaan, lemmikkieläimiin ja alkuperäisiin villieläimiin. Ensimmäiset eurooppalaiset villisiat vietiin Kanadaan 1980-luvulla maan maatalouden monipuolistamiseksi. Villisiat onnistuivat joskus pakenemaan aidoistaan tai joillakin viljelijöillä ei ollut enää käyttöä eläimille. Ne päästettiin vapaaksi.

Moni luuli, että ensimmäinen kylmä talvi tuhoaa ne. Toisin kävi. Supersiat onnistuivat sopeutumaan elinolosuhteisiin ja lisääntyivät. Mitä kylmemmällä seudulla ne elävät, sitä suuremmiksi ne kasvavat. Eläinten koko ja älykkyys on tehnyt supervillisioista selviämiskykyisiä ankarissa olosuhteissa. Ne ovat jopa oppineet tunneloitumaan lumiluoliin pitääkseen itsensä lämpimänä. Jos sikoja ei hävitetä nopeasti, seurauksena voi olla laajamittainen ympäristötuho.