Ennuste: Robotit tekevät pian kolmanneksen kotitöistä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Asiantuntijoiden mukaan robotit voivat tehdä yli kolmanneksen kotitöistä vuoteen 2033 mennessä. Yhdistyneen kuningaskunnan ja Japanin yliopistojen tutkijat pyysivät 65 tekoälyn asiantuntijaa arvioimaan robottien toimintamäärää yhteisissä kotitalouksissa. He arvioivat, että tekoäly hoitaa noin 39 prosenttia kotitöistä seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Oxfordin yliopiston ja Ochanomizu -yliopiston asiantuntijat ennustivat, että päivittäistavarakaupat tulevat näkemään todennäköisesti eniten automatisointia. Oxfordin yliopiston tekoälyn ja yhteiskunnan apulaisprofessori Ekaterina Hertog kertoi, että tekoäly valtaa edelleen jalansijaa myös ajoneuvojen parissa.

– Emme ole onnistuneet robottien ohjelmoimisessa liikenteeseen kovinkaan hyvin. Menee aikaa, kunnes tekoäly kykenee navigoimaan katujemme arvaamattomassa ympäristössä. Kodit ovat siinä mielessä samanlaisia, Ekaterina Hertog kertoi PLOS One -lehdessä.