Kotimaisen kalan avulla voi lisätä työpaikkoja – myös luonto ja talous kiittää

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kotimaisen kalan käyttöä lisäämällä luodaan Suomeen lisää työpaikkoja, vähennetään hiilijalanjälkeä, edistetään taloutta sekä pidetään huolta myös ainutlaatuisista vesistöistämme. Kuulostaa herkulliselta tavalta edistää kotimaamme hyvinvointia.

Tällä hetkellä Suomessa syötävästä kalasta vain viidesosa on kotimaista alkuperää. Kalan syönnin edistäminen vaatii myös kuluttajien asenteiden muuttumista sekä kuluttajien kysyntää vastaavien uusien kalatuotteiden kehittämistä. Edistämistyön myötä kalatalouden pariin avautuisi tuhansia uusia työpaikkoja ja kalatuotteiden vienti kasvaisi. Teoilla vahvistettaisiin koko kalatalouden arvoketjua.

Erityisesti vajaasti hyödynnettyjen kalojen kuten silakan, kilohailin, kuoreen, pienen muikun ja särkikalojen kalastusta ja elintarvikekäyttöä voidaan lisätä kestävästi.

– Päättyvällä hallituskaudella hyväksyttyä kotimaisen kalan edistämisohjelmaa on jatkettava ja saatava se täyteen vauhtiin ja toimintaan, Kalatalouden Keskusliitto painottaa.