Näin korkealle sykkeen tulisi treenatessa nousta – sydänlääkärin helppo laskukaava

Fitness Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sydämestä ja verenkiertoelimistöstä huolehtiminen on terveen ja pitkän elämän edellytys. Kestävyyskunnon harjoitteleminen on toimii sydämelle sammalla tavalla kuin lihaskuntotreeni muulle keholle. Sykkeen tulee treenin aikana kohota korkealle, että se kasvattaa sydämen kykyä pumpata verta.

Yleisen ohjeistuksen mukaan sykettä nostattavaa liikuntaa tulisi harjoittaa joka viikko vähintään noin 150 minuuttia. Sydänlääkäri Jessica Hennessy tarkensi The Healthy -sivustolle, että 150 minuuttia on vähimmäismäärä treenille, jossa syke nousee keskitasolle. Tähän riittää yleensä reipas kävely, pyöräily tai uiminen.

Hennessyn mukaan kovasykkeistä treeniä harjoittaessa jo 75 minuuttia viikossa riittää. Optimaalisesti ihminen liikkuu viikon aikana niin, että syke nousee sekä huippuunsa että keskitasolle. Tähän on olemassa yksinkertainen laskukaava, josta voi saada hieman ohjeistusta siihen mikä olisi omalla kohdalla maksimisyke.

Korkein turvallinen maksimisyke lasketaan sydänlääkärin mukaan niin, että 220:stä vähennetään oma ikä. Keskisykkeisen treenin aikana ihmisen syke olisi hyvä olla vähintään 50 prosenttia ja enintään 70 prosenttia maksimisykkeestä. Korkeasykkeisen treenin aikana sykkeen on hyvä pysytellä 70-80 prosentissa maksimisykkeestä. Toisinaan syke voi käväistä korkeimmalla huipulla, mutta sieltä sen tulisi nopeasti laskea takaisin alas pienen hengähdystauon aikana.