Arkeologien huikea löytö: Gizan Suuren pyramidin alta paljastui salainen käytävä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Egyptin Kairossa sijaitsevan Gizan Suuren pyramidin eli Kehopsin pyramidin kätköistä on paljastunut tuhansia vuosia piilossa ollut salaisuus. Pyramidin alta on löydetty aikaisemmin tuntematon käytävä. Asiasta tiedotti Egyptin matkailu- ja antiikkiministeriö.

Kätketty käytävä on yhdeksän metriä pitkä ja noin kaksi metriä leveä. Se sijaitsee Reuters-uutistoimiston mukaan pyramidin pääsisäänkäynnin lähellä. Tutkijat uskovat, että käytävän tarkoituksena oli tasapainottaa painoa joko sisäänkäynnin tai pyramidin toistaiseksi löytämättä olevan osion ympärillä.

Käytävä löydettiin osana vuonna 2015 aloitettua Scan Pyramids -projektia. Siinä pyramidien sisäosia tutkitaan muun muassa infrapunateknologian ja 3D-mallinnuksen avulla. Näin ollen pyramidien sisäosiin ei tarvitse mennä fyysisesti sisään.

Tutkijoiden tarkoituksena on jatkaa tutkimuksia selvittääkseen, voisiko pyramidin alta löytyä lisää aikaisemmin tuntemattomia osioita. Suuri pyramidi valmistui noin 4 500 vuotta sitten faara Khufun hallintakaudella. Pyramidin korkeus on nykyään 139 metriä.