Tutkimus: Julkkisten suosimilla laihdutuslääkkeillä voi olla vakavia sivuvaikutuksia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suosituilla julkkisten painonpudotuslääkkeillä, Wegovylla ja Ozempicillä, voi olla vakavia sivuvaikutuksia. Uudet tiedot perustuvat kiinalaisten tutkijoiden tekemään analyysiin. Lääkkeet lisäävät muun muassa suolistotukoksen riskiä.

Kuukausittain ilmestyvässä Acta Pharmaceutica Sinica B -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että laihdutuslääkkeet koostuvat peptidisemaglutidista, joka on ohutsuolesta peräisin olevan hormonin johdannainen. Hormoni saa tuntemaan olon kylläisemmäksi pidempään hidastamalla ruoansulatusta, ja tämä lopulta johtaa painonpudotukseen. Vaikka lääke voi olla hyödyllinen erilaisten elintasosairauksien, kuten liikalihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen hoitoon, on se myös herättänyt huolta mahdollisista ei-toivotuista sivuvaikutuksista.

Diabetespotilailla on raportoitu pitkäaikaisia ​​haittavaikutuksia, kuten lisääntynyt riski saada suolistotukos. Riski on 4,5 kertaa suurempi kuin muita glukoosilääkkeitä käyttäneillä. Tutkijat mainitsevat tutkimuksessaan myös kaksi muuta tutkimusta, jotka osoittivat korrelaation hormonijohdannaisen ja suoliston ongelmien välillä. Toinen tutkimus julkaistiin vuonna 2020 ja toinen vuonna 2022.