Tänään on maailman munuaispäivä – korkea verenpaine vahingoittaa salakavalasti

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Munuaisilla on monia elintärkeitä tehtäviä. Ne poistava kehosta nestettä ja kuona-aineita sekä säätelevät verenpainetta. Munuaiset ohjaavat punasolujen muodostumista ja tuottavat aktiivista D-vitamiinia. Arvioiden mukaan 10 prosentilla suomalaisista on krooninen munuaistauti.

Krooninen munuaisten vajaatoiminta on merkittävä verenpainetta nostava sairaus ja lähes kaikilla munuaisten vajaatoimintaa sairastavalla on korkea verenpaine. Kohonneen verenpaineen syynä ovat usein myös elintavat.

Suolankäyttö on edelleen liian runsasta suosituksista huolimatta. Paitsi että suolankäyttö nostaa verenpainetta, se myös heikentää lääkkeiden tehoa. Verenpainetta nostavat myös runsas alkoholin tai piristeiden käyttö, vähäinen fyysinen aktiivisuus, ylipaino, tupakointi ja salmiakki tai lakritsi. Myös yleisesti käytössä olevat reseptivapaat tulehduskipulääkkeet voivat nostaa verenpainetta.

– Korkea verenpaine nostaa painetta myös munuaisten hiussuonikeräsissä. Tämä vaurioittaa munuaisia aiheuttaen muun muassa kudoksen arpeutumista, mikä on omiaan nostamaan verenpainetta entisestään. Syntyy siis haitallinen ympyrä, sanoo nefrologi, dosentti Daniel Gordin.