Kevättulvakausi on jo alkamassa – niistä ennustetaan tavanomaisia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kevät etenee hyvää vauhtia, mikä tietää myös tulvakauden olevan jo ovella. Lämpenevä sää ja sateet nostavat jokien pintoja etelä- ja lounaisrannikolla keskiviikosta 15. maaliskuuta alkaen. Asiasta tiedotti Suomen ympäristökeskus. Suuria tulvavahinkoja ei odoteta syntyvän ainakaan toistaiseksi.

Vesi voi kuitenkin nousta alaville pelloille, ja etelärannikolla pienet purot ja ojat voivat tulvia. Vaikka lämpenemisen ennustetaan jäävän lyhytaikaiseksi, voivat joet nousta tulvakorkeuksiin ilman sulamista hillitseviä yöpakkasia. Ympäristökeskuksen mukaan kevättulvien ennustetaan jäävän melko tavanomaisiksi. Ennuste voi kuitenkin vielä muuttua varsinkin maan pohjoisosassa, jos lunta sataa runsaasti lopputalven aikana.

Suurimmassa osassa maata lunta on vähemmän kun maaliskuun puolivälissä keskimäärin, mutta Etelä-Savossa, Etelä-Karjalassa ja Tunturi-Lapissa lunta on enemmän. Etelä- ja lounaisrannikkojen tulvahuipun ennustetaan ajoittuvan maaliskuun lopun ja huhtikuun puolivälin tienoille. Pohjanmaan huippu ajoittuu huhtikuun loppupuolelle. Lapissa huippu on tyypillisesti vasta toukokuussa.