Foodoran kysely: Puolue-erot näkyvät ruokatottumuksissa

Lifestyle Ruoka Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Foodoran teettämä Suuri suomalainen ruokabarometri on osoittanut, että ihmisten poliittinen tausta vaikuttaa ruokailutottumuksiin, lempiruokiin ja ruokien tilaamisintoon. Foodoran tekemän tutkimuksen myötä on huomattu, että stereotypiat pitävät hämmentävän hyvin paikkansa.Foodoran Suuri suomalainen ruokabarometri selvitti suomalaisten ruokatottumuksia loppuvuodesta 2022 kyselyllä, johon otti osaa yli 3 000 vastaajaa. Tutkimuksessa haluttiin selvittää esimerkiksi suomalaisten lempiruokia, ruokatottumuksia ja ruoantilauspalveluiden käyttöä. Lisäksi barometri selvitti vastaajien puoluekannan, minkä myötä selvisi näkyviä eroja eri puolueiden kannattajien ruokailutottumuksissa.

– Perinteisempinä ruokapuolueina erottuvat SDP ja keskusta, joiden kannattajille suomalainen kotiruoka on ylivoimaisesti mieluisinta. Myös perussuomalaisten kannattajat suosivat perinteisiä suomalaisia kotiruokia, mutta lisäksi heidän lempiruoissaan korostuvat lihaisammat vaihtoehdot, kuten hampurilaiset, grilliruoka ja kebab, kertoo Foodoran toimitusjohtaja Joonas Kuronen.

Foodora

Kokoomuslaiset pitävät luksuksesta kuten merenelävistä ja RKP:n äänestäjät pitivät eniten sushista. Vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat söivät huomattavasti enemmän kasvisruokia, Lähi-idän makuja ja aasialaista ruokaa.Vihreiden, vasemmiston ja kokoomuksen äänestäjät käyttävät ruoantilauspalveluita eniten. Vihreiden ruoantilausaktiivisuutta selittää äänestäjien keskittyminen pääkaupunkiseudulle ja suuriin kaupunkeihin, joissa äänestäjillä on laajimmat ruoantilausmahdollisuudet. Vihreät tilaavat myös ruokaostoksia kotiin kaikkein eniten.

– Kokoomuslaiset erottuvat tutkimuksesta käymällä eniten ravintolassa, sillä jopa 23 prosenttia puolueen äänestäjistä syö ravintolassa viikoittain. Koko Suomen keskiarvo on 16 prosenttia, ja perussuomalaisten kannattajat käyvät ravintolassa kaikkein harvimmin (13 %), Joonas Kuronen kertoo.

Barometristä kävi myös ilmi, että yli 55-vuotiaiden kohdalla päivittäinen ruoanlaittoaktiivisuus korostui. Vanhemmat ihmiset ovat tottuneet laittamaan ruokaa itse eivätkä tilaa niin paljon ruokaa lähettipalveluiden avulla. Tämä korostui etenkin kristillisdemokraattien, RKP:n, vihreiden ja SDP:n äänestäjissä.

Foodora