Uutta tietoa Helsingin norovirus-ostereista – sairastuneita noin 170

Terveys · Tim Isokivi

Helsingissä on levinnyt keväällä norovirusepidemia, jonka uskotaan saaneen alkunsa ostereista. Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan tiedossa on tällä hetkellä 170 henkilöä, jotka ovat sairastuneet syötyään ostereita ravintoloissa helmi-maaliskuussa.

Norovirusta on löydetty yhteensä yhdeksästä eri osterierästä. Virusta on löytynyt kahdesta hollantilaisesta, kuudesta ranskalaisesta ja yhdeksästä irlantilaisesta osterierästä. Viimeisimmät löydäkset ovat maaliskuun alkupuolelta.

Osterien maahantuojien kerrotaan vetäneen eriä pois markkinoilta. Ravintoloissa ei ole mahdollisuutta havaita ostereissa olevaa norovirusta. Helsingin lisäksi sairastumisia on todettu myös muualla Suomessa.

Norovirus leviää melko helposti raakana syötävien ostereiden välityksellä. Virus tuhoutuu kuumentaessa vasta yli 90 asteessa kahden minuutin aikana. Epidemiasta laaditaan raportti Ruokavirastoon ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle, ja kaikki tiedossa olevat sairastuneet saavat kirjallisen selvityksen tapahtuneesta.