Yhdysvallat uhkaa TikTokin kieltämisellä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen hallinto on vaatinut TikTokin kiinalaisia omistajia luopumaan osuudestaan suositusta videosovelluksesta. Sovellusta uhkaa mahdollinen käyttökielto Yhdysvalloissa. TikTokilla on yli 100 miljoonaa käyttäjää Yhdysvalloissa.

Wall Street Journalin mukaan Yhdysvaltojen viranomaiset ja lainsäätäjät ovat peloissaan, että TikTokin yhdysvaltalaiset käyttäjätiedot voivat siirtyä Kiinan hallitukselle. TikTokin tiedottaja Brooke Oberwetter sanoi lausunnossaan Reutersille, että jos kansallisen turvallisuuden suojeleminen on pääasiallisena tavoitteena, niin myynti ei ratkaise ongelmaa: omistajanvaihdos ei aseta uusia rajoituksia tietovirralle tai ihmisten tietoihin pääsemiseen.

Trumpin hallinto yritti jo vuonna 2020 kieltää TikTokin, mutta esteenä olivat useat oikeuden päätökset. TikTok ja Yhdysvaltain valtiovarainministeriön johtama ulkomaisten investointien komitea ovat neuvotelleet tietoturvavaatimuksista yli kaksi vuotta. TikTok kertoi käyttäneensä yli 1,5 miljardia dollaria tiukkoihin tietoturvatoimiin ja kiistää vakoilusyytökset.

TikTok sanoi keskiviikkona, että paras tapa puuttua kansalliseen turvallisuuteen liittyviin huolenaiheisiin on yhdysvaltalaisten käyttäjätietojen ja järjestelmien läpinäkyvä, Yhdysvaltojen lakiin perustuva suojaus tehokkaalla ja kolmannen osapuolen suorittamalla valvonnalla, seulonnalla ja todennuksella.