Välimeren ruokavalio ehkäisee dementiaa – enemmän kuin uskottiinkaan

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Jo pitkään on tiedetty, että mikäli mielii elää terveenä ja pitkäikäiseksi, kannattaa syödä Välimeren maiden tyylin. Tuore tutkimus osoittaa, että etenkin aivot säilyvät skarppina pidempään eteläeurooppalaista ruokavaliota noudattaen.

Runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja mereneläviä sisältävällä ruokavaliolla voi olla suojavaikutus dementiaa vastaan. Ruokavalio auttaa, vaikka henkilöllä olisi geneettinen riski sairastua muistisairauteen. Ruokavalio on todettu kaikilla mittareilla parhaimmaksi mahdolliseksi ihmisen terveydelle.

– Tämän laajan väestöpohjaisen tutkimuksen tulokset korostavat välimerellisen ruokavalion hyötyjä aivoille. Ruokavalio sisältää runsaasti hedelmiä, vihanneksia, täysjyväviljoja ja terveellisiä rasvoja. Ruokavalion suojaava vaikutus dementiaa vastaan on ilmeinen riippumatta henkilön geneettisestä riskistä, tohtori ja vanhempi tutkija Janice Ranson Exeterin yliopistosta sanoi.