Aerobinen treeni ennen vai jälkeen painoharjoittelun? Näin asiantuntijat vastaavat

Fitness Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monille kuntosalilla kävijöille on tuttua puuhaa lämmitellä lihaksia vastaanottamaan painoharjoittelua tekemällä ensin pienen lämmittelyn esimerkiksi juoksumatolla tai kuntopyörän päällä. Osa ihmisistä on kuitenkin sitä mieltä, että aerobinen harjoitus pitäisi tehdä mielummin voimaharjoittelun jälkeen kuin ennen sitä.

Nyt urheilulääkäri Sarah Merrill ja kunto-ohjaajana toimiva Eric Bowling ovat kertoneet oman kantansa. Heidän mukaansa aerobisen harjoituksen sijoittaminen omaan treeniin riippuu täysin siitä millaiset tavoitteet ihmisellä on.

Merrill ja Bowling kertoivat Women’s Health -sivustolle, että aerobinen harjoittelu kannattaa tehdä ennen voimaharjoitusta mikäli ihmisen tavoitteena on saada parempi kestävyys. Jos tavoitteena on vain parempi fyysinen kunto, aerobisen treenin voi tehdä missä kohtaa tahansa. Jos kyse on päivästä, jolloin treenaa ylävartalon lihaksia, aerobisen treenin sijoittelulla ei ole merkitystä.

Tietyissä tilanteissa kardiovaskulaariset harjoitukset kannattaa kuitenkin tehdä vasta muun treenin jälkeen. Jos tavoitteena on polttaa rasvaa, pudottaa painoa tai lisätä voimaa, juoksumatolle kannattaa suunnata vasta voimaharjoittelun jälkeen. Myös päivinä, jolloin voimaharjoittelu keskittyy jalkoihin ja alavartalon lihaksiin, kannattaa aerobinen liikunta jättää treenin loppuun.