Aprillipäivä lähestyy – tiedätkö jo miksi sitä vietetään?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Huhtikuun ensimmäinen päivä vietetään aprillipäivää. Silloin on lupa jekuttaa ihmisiä, jonka jälkeen jäynä paljastetaan lausumalla loru. ”Aprillia, syö silliä”, kehoittaa maistelemaan suomalaisen suuhun mainiosti sopivaa suolaista kalaherkkua.

Aprillipäivän todellista alkuperää ei tunneta varmasti, mutta maalis-huhtikuun vaihde on ollut osa muinaishistorian hassutteluperinteitä. Esimerkiksi hindulaisuuden keväinen juhla nimeltään Holi on ollut perinteisesti täynnä keppostelua. Roomalaiset viettivät samoihin aikoihin Hilaria-nimistä juhlaa.

Aprillipäivän perinteen uskotaan kuitenkin alkaneen 1500-luvun Ranskasta, kun maassa siirryttiin gregoriaarisen kalenterin käyttöön. Nykyään Ranskassa aprillipilaan langennut on ”poisson d’Avril” eli aprillikala. Siellä on ideana leikata paperista kala ja kiinnittää se huomaamatta jonkun selkään. Aprillipäivää vietetään lauantaina 1. huhtikuuta.