Eduskuntavaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina – näin moni antoi äänensä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen järjestyksessään 39. eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 2. huhtikuut 2023. Ääni omalle ehdokkaalle oli mahdollista antaa jo ennen varsinaista vaalipäivää 22.-28. maaliskuuta Suomessa järjestetyssä ennakkoäänestyksessä.

Ennakkoon äänen antoi Oikeusministeriön tietojen mukaan 40 prosenttia Suomessa asuvista äänioikeutetuista. Suosituin päivä oli tiistai 28. maaliskuuta eli ennakkoäänestyksen viimeinen päivä, jolloin vaaliuurnilla kävi yhteensä yli 372 000 ihmistä. Äänioikeutetuista ennakkoon äänesti 38 prosenttia, naisista 42 prosenttia.

Vilkkainta ennakkoon äänestäminen oli Lapin vaalipiirissä, jossa äänestysaktiivisuus oli 45,3 prosenttia. Toiseksi eniten vaaliuurnilla vierailtiin ennakkoon Pirkanmaalla, jossa äänestysaktiivisuus oli 44,4 prosenttia. Pienintä ennakkoäänestysinto oli Ahvenanmaalla, jossa äänestysaktiivisuus oli 19,4 prosenttia.

Mikäli äänen unohti antaa ennakkoon, ei hätää vielä ole. Äänestää voi tuttuun tapaan myös varsinaisena äänestyspäivänä. Oman äänestyspaikan voi selvittää verkosta äänestyspaikkapalvelusta.