Neurotieteilijät: Kiroileminen lievittää kipua tehokkaasti

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Neurotieteilijöiden uuden raportin mukaan kiroilu on hyödyllistä kipua lievittäessä. Useammat ihmiset toki tietävät tämän jo omakohtaisista kokemuksistaan ja käyttävät kyseistä konstia varsin tehokkaasti elämänsä eri tilanteissa. Uusi tutkimus on osoittanut, että 64 prosenttia ihmisistä kiroilee säännöllisesti yrittääkseen lievittää kipua.

Englanniksi suosituin kirosana on ”fuck”, jonka suomen kielen vastine lienee ”vittu”. Peräti 52 prosenttia Perspectus Globalin tekemään kyselyyn vastanneista sanoi kyseisen kirosanan olevan tehokas tapa lievittää kipua. Muita suosittuja kirosanoja ovat saatana, paska, perkele ja helvetti.

Keskiverto brittiläinen kiroilee yhdeksän kertaa päivässä. Suomessa on huomattavissa aluekohtaisia eroja kiroilemisessa. Esimerkiksi Kymenlaaksossa käytetään yleisesti kirosanoja arkikielessä, kun esimerkiksi monen henkilökohtaisen kokemuksen mukaan kiroileminen vähenee esimerkiksi suomenruotsalaisilla alueilla.

– Tiede osoittaa, että kun ihmiset kiroilevat, niin se voi aktivoida mantelitumakkeen, mikä puolestaan laukaisee taistele tai pakene -reaktion. Tämä johtaa adrenaliinin nousuun, ja syntyy luonnollinen kivunlievitysmuoto, neuropsykologi tohtori Rachel Taylor sanoi.

– Mielenkiintoista on, että tutkimukset viittaavat myös siihen, että perinteiset kirosanat lievittävät kipua paremmin kuin uudet ja kevyemmät sanat. Paljon kiroileva ihminen voi sietää enemmän kipua, hän jatkaa.