Sähköstä ei ollutkaan pulaa talvella – uhkakuvat jäivät onneksi toteutumatta

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Viime syksyn otsikoiden perusteella suomalaiset ovat kuluneen talven aikana jäätyneet mökkeihinsä tai eläneet ilman sähköä takkatulella paistetun pettuleivän voimalla kääriytyen lampaan villasta tehtyyn shaaliin. Paitsi totuus on se, että uhkakuvat eivät toteutuneet. Sähköstä maksettiin paniikissa moninkertaisia hintoja.

Aggregaatit voi nyt viedä takaisin varastoon. Fingridin mukaan leuto talvi, tuontisähkön hyvä saatavuus ja kotimaisen tuotannon toiminta sekä sähkön käytön yleinen väheneminen varmistivat sähkön riittävyyden kuluneena talvena. Viime kesän lopulla Suomessa esiin nousseet huolet sähkön riittävyydestä eivät siten lopulta konkretisoituneet ja sähköpulan todennäköisyys pysyi koko talven pienenä. Eli lööpeistä huolimatta sähköä riitti reilusti yli tarpeen.

Tästä pääsemmekin siihen, kuinka kansaamme on vaikutettu yhteiskunnallisesti median kautta. Nuoremmalla ja fiksummalla ihmiskunnan kansanosalla lienee passeli medialukutaito ja ymmärrys siitä, että skandaaleja ja uhkakuvia luodaan toisinaan myös myynnin vuoksi. Ilman rahaa ei ole lehteä. Mitä raflaavampi ja tunteita herättävämpi aihe, sitä enemmän sataa roposia mediatalon taskuun. Älä usko kaikkea mitä luet netistä – ainakaan isojen toimijoiden kertomana.

Sähkön riittävyys oli lopulta koko talven ajan hyvällä tasolla eivätkä kesällä esiin nousseet uhkakuvat toteutuneet. Ensisijaisesti tilannetta auttoi leuto talvi, jonka ansiosta sähkön käyttö oli aiempia vuosia matalammalla tasolla. Talven sähkön käytön huippu saavutettiinkin poikkeuksellisesti vasta maaliskuussa ja huippu oli tämän vuosituhannen matalin. Myös kotimainen sähköntuotanto oli odotetusti käytettävissä. Olkiluoto 3:n kaupallinen käyttö viivästyi, mutta tuki kuitenkin merkittävästi sähkön riittävyyttä koekäyttöjaksojensa aikana. Myös voimakkaasti kasvanut tuulivoiman tuotanto paransi tilannetta.