Koronatoimien jälkipyykki on alkanut – koulujen sulkeminen saa kritiikkiä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Koronatoimet ovat olleet ylimitoitettuja ympäri maailmaa. Selvitysten perusteella useita päätöksiä on tehty poliittisin perustein, vaikka ne olisi pitänyt tehdä lääketieteellisin perustein. Yhdysvalloissa on tullut ilmi, että valtiotason toimia esimerkiksi koulujen sulkemisen suhteen on ohjailtu muun muassa poliittisesti profiloituneen opettajien ammattiliiton toimesta.

Koronaviruspandemiaa ja siihen liittyviä toimia tarkastelemaan perustettu komitea on nyt ilmaissut huolensa, jonka mukaan American Federation of Teachers (AFT) -ammattiliitto on vaikuttanut koulujen sulkemiseen oppilaiden hyvinvoinnin kustannuksella. Terveysvirasto (CDC) on saanut liitolta vuonna 2021 koulujen kirjallisen sulkemispyynnön. Lisäksi asiasta on sovittu sähköpostikeskusteluissa.

– Paneeli on huolestunut valtiosta riippumattomien ryhmien mahdollisesta kohtuuttomasta vaikutuksesta CDC:n tieteelliseen ohjaukseen, komitean puheenjohtaja Brad Wenstrup kirjoitti.

– Vaikka saatavilla oli luotettavia terveystietoja, niin hallinto asetti etusijalle poliittisten liittolaistensa toiveet Amerikan lasten terveyden ja koulutuksen sijaan, Wenstrup väitti.

Eli paneeli uskoo politiikan mennen lasten terveyden edelle koronatoimissa liittyen muun muassa koulujen sulkemiseen. Jo koulujen sulkemisen aikaan tiedettiin, että koronavirustauti ei ole terveille lapsille hengenvaarallinen. Wenstrup esitteli tutkimuksia ja raportteja, joiden mukaan koulujen sulkemiset pandemian aikana johtivat sen sijaan lukuisiin ongelmiin, kuten oppimisvaikeuksiin, pahensivat lasten ja nuorten mielenterveysongelmia ja ovat saattaneet vaikuttaa fyysisen terveyden heikkenemiseen liikunnan puutteesta johtuen.