Pääsiäismunat eivät sovi koiralle – voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Moni haluaa hemmotella koiriaan juhlapyhinä antamalla niille ruoantähteitä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ihmisten ruoat sisältävät usein paljon rasvaa ja suolaa, jotka voivat aiheuttaa koiralle vatsavaivoja. Pääsiäismunan suklaa sisältää koiralle myrkyllistä ainetta teobromiinia. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän teobromiinia se sisältää ja sitä vaarallisempaa se on koiralle.

Mikäli koira syö jotain sopimatonta, on hyvä seurailla koiran vointia. Myrkytyksen oireet riippuvat siitä, mitä koira on syönyt ja kuinka paljon. Tavallisia myrkytyksen oireita ovat muun muassa vatsavaivat kuten oksentelu ja ripuli, levottomuus, tihentynyt hengitys tai apaattisuus. Oireet voivat ilmetä pian syömisen jälkeen, mutta toisinaan oireet näkyvät vasta myöhemmin. Esimerkiksi suklaamyrkytyksen oireet näkyvät yleensä ensimmäisten 4–24 tunnin kuluessa.

Pääsiäismunia piilotetaan lapsille etsimisleikkeihin, ja tällöin myös perheen koira saattaa huomaamatta osallistua leikkiin, löytää ja syödä suklaamunia. Koiran suklaan sietokyky on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen kymmenen kiloa painava koira voi saada myrkytyksen oireita syötyään 100–150 grammaa maitosuklaata tai 40-50 grammaa tummaa suklaata.

– Myrkyllinen annos riippuu suklaan kaakaopitoisuudesta, joten tumma makeuttamaton leivontasuklaa aiheuttaa oireita pienemmällä annoksella, Agria eläinvakuutus uutisoi.