Hurja konkurssiaalto alkuvuonna – yritykset lopettavat nyt ennätystahtiin

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Osa asiantuntijoista sanoi muutama vuosi sitten, että tiukat koronarajoitukset ovat kuolinisku suomalaisille yrityksille. Sen jälkeen Venäjän pakotteet ja sen seurauksena syntynyt energiakriisi on kuristanut suomalaisten yrittäjien oloja entisestään. Nyt tämä kaikki näkyy tilastoissa, sillä yrityksiä on hakeutunut konkurssiin alkuvuoden aikana ennätysmäärä.

Asiakastieto näet kertoo, että konkurssien määrä on alkuvuonna kääntynyt jyrkkään kasvuun. Tilaston mukaan viikon 13 loppuun mennessä jo 676 yritystä on asetettu konkurssiin. Määrä on korkein 15 vuoden tarkastelujaksolla ja peräti 30 prosenttia suurempi kuin viime vuonna.

Konkurssiin on alkuvuonna asetettu 86 kaupanalan yritystä ja noin 60 ravintolaa. Asiakastiedon tilastojen mukaan pahimmassa kurimuksessa on rakennusala. Kolmessa kuukaudessa konkurssiin on asetettu yli 150 rakennusliikettä, joista kolmannes rakensi taloja. Mukana on useita pitkään toimineita rakennusliikkeitä, joilla on parhaimmillaan ollut useiden kymmenien miljoonien eurojen liikevaihto ja kymmeniä työntekijöitä. Tässä kohtaa sopii kysyä, mikä on ollut koronarajoitusten ja Venäjän pakotteiden hyötysuhde?