Siitepölyn siedätyshoito helpottaa allergiaoireita – näin se etenee

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomalaisista joka viides sairastaa siitepölyallergiaa. Sen oireita ovat vesinuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus, yskä sekä astmaoireet. Useimmilla myös silmät punoittavat, kutisevat, kirvelevät sekä vetistävät. Siedätyshoito tuo pitkäkestoisen avun hankalaoireisesta siitepölyallergiasta kärsivälle.

Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan osa allergisista tulee hoidossa täysin oireettomiksi, ja suurella osalla allergiaoireet lievenevät huomattavasti, jolloin heidän lääkkeiden tarve vähenee ja elämänlaatu paranee. Teho säilyy useita vuosia hoidon lopettamisen jälkeen.

Siedätyshoidon tarkoituksena on totuttaa ja siedättää elimistö allergiaa aiheuttavaan aineeseen. Hoitoa saa niin julkisessa kuin yksityisessäkin terveydenhuollossa. Siitä hyötyvät erityisesti allergiset, joiden oireet eivät pysy kurissa normaalilla allergialääkityksellä tai joiden unenlaatu, keskittyminen tai päivittäiset toimet häiriintyvät oireilun takia.

Päätöksen siedätyshoidon aloittamisesta tekee allergioiden hoitoon perehtynyt lääkäri yhdessä potilaan kanssa. Hoitoa saa tällä hetkellä pistos- ja kielenalustablettihoitoina. Erityisesti tablettisiedätyshoito on helppo toteuttaa. Sitä voi saada yli 18-vuotiaat koivun siitepölyallergiaan sekä aikuiset ja yli viisivuotiaat lapset timotein siitepölyallergiaan.