Saimaannorppien pesälaskenta alkoi: ”Näyttää suotuisalta norpan pesinnälle”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Saimaannorppien pesiä on alettu jälleen kartoittamaan pääsiäisen jälkeen. Metsähallituksen mukaan kartoitus aloitetaan ilmojen lämmetessä ja lumipesien kattojen romahtaessa niin, että ne voidaan havaita. Laskentoihin osallistuu Metähallituksen lisäksi Itä-Suomen yliopisto, WWF Suomi ja joukko vapaaehtoisia.

Laskentaa tehdään suksin, potkukelkoin ja moottorikelkoin sekä heikon jään alueilla kelirikkoaluksilla. Pesintää on turvattu apukinoksilla ja Yhteinen saimaannorppamm LIFE -hankkeen keinopesillä. Pesinnän onnistuminen selviää laskentojen ja pesäpaikkasukellusten jälkeen.

– Viime talven tapaan myös tämä talvi näyttää suotuisalta norpan pesinnälle, sillä luonnonkinoksia saatiin lopulta ympäri Saimaata, luonnonsuojelun erityisasiantuntija Riikka Alakoski Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo tiedotteessa.

Kuutit syntyivät helmi-maaliskuun vaihteessa. Pesien romahdettua norpat siirtyvät makoilemaan jäälle ja osa aloittaa jo karvanvaihdonkin. Myös emo ja kuutit voivat viettää pitkiäkin aikoja jäillä ja emo voi jättää kuutin yksin saalistusretken ajaksi.

– Saimaan jäillä liikkujan tulee edelleen ottaa norpat huomioon ja kiertää luotojen ja saarien rantakinokset kaukaa, Alakoski kertoo.