Nämä olivat lasten suosituimmat nimet vuonna 2022

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Vuonna 2022 Suomessa syntyneiden lasten suosituimmat ensimmäiset etunimet olivat suomenkielisillä lapsilla Olivia ja Leo, ruotsinkielisillä lapsilla Saga ja Oliver, ja muunkielisillä lapsilla Sofia ja Adam. Samat nimet ovat pyörineet tilastojen kärjessä jo useita vuosia.

Kun lasketaan mukaan myös toiset, kolmannet ja neljännet etunimet, viisi suosituinta tytön nimeä olivat Aurora, Maria, Sofia, Olivia ja Emilia. Viisi suosituinta pojan nimeä olivat Olavi, Juhani, Johannes, Mikael ja Oliver. Vaihtelua aiempaan vuoteen on tapahtunut vain kärkiviisikon keskinäisessä järjestyksessä: Aurora on ohittanut Marian ja Mikael Oliverin.

– Suosituimpien nimien listalla ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime vuosina. Perinteiseksi miellettyjen nimien suosio jatkuu. Suosituimmat ensimmäiset etunimet ovat usein lyhyitä, kaksitavuisia, ja ääntämykseltään niitä voisi luonnehtia pehmeiksi. Joukossa on paljon perinteisiä nimiä, joita suurella todennäköisyydellä esiintyy vanhempien suvussa, esimerkiksi isovanhempien nimissä, toteaa erityisasiantuntija Noora Riskilä Digi- ja väestötietovirastosta.

Lapsen nimen miettiminen on luovaa työtä. Jos toivot lapselle uniikkia nimeä, kannattaa varautua normaalia pitempään käsittelyaikaan. Normaalisti lasten nimitietojen käsittelyaika on noin neljä viikkoa, mutta erikoisempaa nimeä hakiessa käsittely kestää pitempään.