Kauppias narahti palautuspullohuijauksesta – valtavat palautusmäärät paljastivat

Ohhoh! · Tim Isokivi

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut Sipoossa toimineen entisen kauppiaan törkeästä petoksesta. Hän huijaisi Suomen Palautuspakkaus Oy:ltä panttikorvauksia yli 193 000 euron edestä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Sipoon Sanomat.

Epäilykset huijauksesta heräsivät Sipoon Nikkilässä toimineen yrittäjän kaupan valtavan palautusmäärän ansiosta. Kun vielä vuonna 2016 palautuksia tuli keskimäärin 4 500 kuukaudessa, oli niitä pari vuotta myöhemmin hurjimmillaan lähes 44 000 kuukaudessa. Vuonna 2018 pienen kaupan automaattiin palautettiin yhteensä 359 385 juomapakkausta, huomattavasti enemmän kuin Suomen ruokakauppoihin yleensä.

Epäilystä herättivät myös kellonajat, jolloin palautuksia tehtiin. Suurin osa pakkauksista oli syötetty automaattiin kello 21-23. Kauppa oli kuitenkin suljettu jo kello 21.

Kauppias kiisti oikeudessa yrittäneensä hankkia itselleen tai yritykselleen merkittävää taloudellista hyötyä, mutta ei osannut selittää palautusmäärien suuruutta. Hänet tuomittiin ehdolliseen vankeuteen vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi. Hänet tuomittiin myös kolmen vuoden liiketoimintakieltoon, minkä lisäksi hänen täytyy maksaa korvauksia ja suorittaa 90 tuntia yhdyskuntapalvelua.