Mitä pitää tehdä jos punkki puraisee? Tässä ohjeet

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Punkin pureman tunnistaminen ja oikea-aikainen hoitaminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä punkkirokote ei suojaa punkkien levittämältä borrelioosilta. Borrelioosin ehkäisyssä tärkeää on peittävä pukeutuminen ja oman kehon sekä kotieläinten tarkastaminen punkkien varalta päivittäin.

Punkki tulee aina poistaa mahdollisimman nopeasti siihen tarkoitetuilla punkkipinseteillä. Punkki imee ihmisestä tai kotieläimestä verta useita tunteja, joten se jää harvoin huomaamatta. Mitä pikemmin punkin löytää ja poistaa, sitä epätodennäköisemmin punkki ehtii tartuttaa tauteja.

– Puremakohtaa on hyvä tarkkailla vielä muutaman viikon ajan pureman jälkeen. Jos ihossa näkyy vielä viikon kuluttua puremasta läpimitaltaan yli viiden sentin ihottuma punkinpureman kohdalla tai puremakohtaan ilmestyy kasvavia ihottumia vielä muutaman viikon kuluttua puremasta, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Borrelioosi paranee antibiooteilla parhaiten, kun purema hoidetaan heti alkuvaiheessa, Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen muistuttaa.

Hoitamattomana borrelioosi jatkuu ja muuttaa muotoaan. Taudin myöhäisvaihe ilmenee eri tavoin, esimerkiksi nivel- ja hermokipuina.