Suomesta löytyi uusia yllättäviä hyönteislajeja: ”Jo kadonneeksi luultu”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Metsähallituksen Luontopalvelujen Beetles Life -hankkeen lajikartoituksissa on löydetty hyönteislajeja, joita ei ole aikaisemmin tavattu Suomessa. Metsähallituksen mukaan lajilöytöjä on tehty erityisesti Kakonsalon järvialueella Savonlinnassa, Ruunaalla Lieksassa, Koitajoella Ilomantsissa, Oulangalla Kuusamossa ja Elimyssalossa Kuhmossa.

Yllättävimpiin löytöihin kuului nuppojen heimoon kuuluva, Savonlinnasta löytynyt Byrrhus geminatus -kovakuoriainen. Lajista ei ole tehty havaintoja lähialueilta ja vain vähän koko Euroopassa. Nyt löytynyt, noin sentin pituinen nuppo on heimonsa suurimpia lajeja Suomessa.

Keväällä tunnistetusta aineistosta on löytynyt kaksi Suomelle uutta pistiäilajia. Lieksan Ruunasta löydettiin Schizopyga flavifrons -ahmaspistiäinen ja Koitajoelta Meteorus sibyllae -vainokainen. Samassa yhteydessä tosin selvisi, että jälkimmäinen laji oli kerätty Suomesta ensimmäisen kerran jo vuonna 2018.

Hankkeessa löydettiin myös yli 15 Suomelle uutta kärpäslajia. Lisäksi erittäin uhanalaisen ja lähes koko Suomesta jo kadonneeksi luullun pikakirjoittajan (Ips sexdentatus) havaittiin esiintyvän yhä ainakin Kuhmon Elimyssalon Natura-alueella. Sitä ennen viimeisin havainto lajista tehtiin 20 vuotta sitten.