Vappu on muoviroskan ja kertakäyttökrääsän kulutusjuhlaa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Eräs vaalivalvojaisia seurannut ihmetteli, että myös luonnonsuojelun ja ilmastonmuutoksen torjumisen puolesta vahvoin sanankääntein puhuneilla puolueilla oli kaikilla juhlissaan valtava määrä ilmapalloja ja muuta kertakäyttöistä muovikrääsää. Sama ilmiö toistuu vappuna, mutta tavallisten kansalaisten toteuttamana. Vaikka koristeet kuuluvat juhlimiseen, eivät ne ole pakollisia.

– Vappu on ihana juhla, mutta silloinkin on tärkeää välttää kertakäyttöistä muovia ja minkäänlaisen roskan jättämistä luontoon. Iso osa muovista kulkeutuu mereen ja muihin vesistöihin. Esimerkiksi Itämeren roskasta jopa 90 prosenttia on muovia, sanoo Iiris Kokkonen, WWF:n meriasiantuntija, joka työskentelee myös muoviroskaongelman torjumiseksi.

Yhdet Suomen suurimmista vappujuhlista pidetään vuosittain Itämeren rannassa Helsingin Kaivopuistossa, kun kymmenet tuhannet vapunviettäjät saapuvat paikalle piknik-korien ja telttojen kanssa. Juhlan jälkeen puisto on täynnä roskaa. Siksi WWF järjestää Kaivopuistossa siivoustalkoot 2. toukokuuta kello 7:00–10:00, ja kutsuu mahdollisimman monen vapaaehtoisen osallistumaan vappuroskan siivoukseen.