Polkupyörä on kätevä kulkuneuvo kaupungissa – maaseudulla pyöräillään lähinnä harrastusmielessä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Pyöräilyviikko osoittaa ihmisille, miten helposti voi elää arkea ilman autoa. Kaupungeissa auto on lähinnä vaihtoehto, kun taas maaseudulla se on oikeastaan elämisen edellytys. Siinä missä kaupungissa pääsee liikkumaan julkisten kulkuneuvojen lisäksi kävellen ja pyöräillen, joutuu maaseudulla pulittamaan kulkemisesta mojovan määrän autoon liittyviä kustannuksia polttoaineineen.

Suomessa pyritään siihen, että 30 prosenttia kansalaisista kulkisi matkansa pyöräillen tai kävellen. Valtakunnallinen pyöräilyviikko starttaa perjantaina 5. toukokuuta. Kunnat, kaupungit, pyöräily- ja urheiluseurat sekä yritykset järjestävät erilaisia tempauksia pyöräilyyn liittyen ympäri Suomea. Pyöräily on kuitenkin kovin harvinainen kulkumuoto suomalaisille, jotka asuvat kymmenien kilometrien päässä palveluista. Maaseudulla polkupyöräily on lähinnä yksi harrastus muiden joukossa ja pyörälenkillä käydään vapaa-ajalla.

– Valtakunnallisella Pyöräilyviikolla kannustetaan ihmisiä pyöräilemään. Tavoitteena on lisätä pyöräilyä kaikilla matkoilla, kannustaa ihmisiä pohtimaan omia liikkumisvalintojaan, lisätä ihmisten tietoisuutta pyöräilyn hyödyistä sekä vahvistaa pyöräilyn asemaa liikennesuunnittelutyössä, Pyöräilyviikosta kerrotaan.