Huhtikuun sää oli hurjan vaihtelevaa – korkein lämpötila ylsi kesäisiin lukemiin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Huhtikuu eteni Suomessa sään kannalta vaihtelevissa merkeissä. Mukaan mahtui niin lunta ja hyisiä ilmoja kuin lähes kesäisiä lämpötiloja. Paikoin oli jopa harvinaisen lämmintä.

Huhtikuun korkein lämpötila oli Forecan mukaan 26. huhtikuuta Lappeenrannassa mitattu 21,0 astetta. Kuukauden alin lämpötila oli puolestaan Savukoskella 3. huhtikuuta mitattu -25,9 astetta. Kuukauden kekilämpötila oli Etelä-Suomessa 0,5-1,5 astetta keskimääräistä lämpimämpi ja Keski- ja Pohjois-Lapissa 0,5-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

Huhtikuussa oli Ilmatieteen laitoksen mukaan myös paikoin ennätyksellisen aurinkoista. Eniten auringonpaistetunteja, 306 tuntia, kertyi Kotkan Rankin havaintoasemalla. Kyseessä oli mittausaseman toiseksi suurin huhtikuun arvo.

Sademäärät olivat tavanomaista huhtikuuta pienempiä etelässä, idässä ja Lapissa. Auringon ja lämmön vastapainoksi huhtikuu alkoi ja päättyi tavanomaista kylmemmässä säässä. Kuukauden viimeisinä päivinä eniten lunta, 96 senttiä, oli Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla.