Pitääkö lasten televisionkatselua rajoittaa? Moni perhe asettaa tunnin ruutuajan

Digi · Terhi Piiroinen

Kaikki vanhemmat ovat huomanneet lasten reagoivan tietynlaisen televisiosisällön katselurajoituksiin. Osa ohjelmista saattaa koukuttaa jo pienen taaperon napottamaan ruutua herkeämättä. Kun ohjelma suljetaan, alkaa huutosirkus, jossa ilmaistaan pettymystä itkemällä. Elisa tutki perheiden asettamia rajoja lasten television katselulle.

– 2-6 vuotiaiden lasten tv:n katselu on joka toisessa suomalaisperheessä rajoitettu maksimissaan tuntiin. Näin kertoo 46 prosenttia suomalaisvanhemmista Elisan tutkimuksessa. Kuitenkin lähes joka kuudes kyseiseen ikäryhmään kuuluva lapsi saa katsoa kahdesta viiteen tuntia tv:tä päivässä. Kahdeksan prosenttia vanhemmista ei puolestaan rajoita pienen lapsen tv:n katseluaikaa, Elisa kertoo.

Valtaosa lasten vanhemmista pitää huolta siitä, että 2-10-vuotiaan lapsen katsomat sisällöt ovat hänelle sopivia, mutta kontrolli vähenee selvästi yli 10-vuotiaiden lasten kohdalla. Yli 11-vuotiaat lapset saavat katsoa televisiota lähes rajoituksetta, mutta yleisin rajoitus on kolme tuntia. Julkisuudessa on puhuttu paljon paikallaanolosta, joten suositusten valossa lasten kannattaa panna ruutu kiinni ja mennä ulos.