Verottaja haluaa somevaikuttajien tulot ja lahjatuotteet tietoonsa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Verohallinto valvoo tänä vuonna erityisesti sisällöntuotantoon tarkoitettujen alustojen kautta saatuja tuloja. Somettajien täytyy maksaa verot paitsi rahapalkasta, myös ilmaiseksi saaduista tuotteista ja poikkeavista alennuksista.

Verohallinto muistuttaa, että vaikuttajien, tubettajien, bloggaajien ja erilaisten verkkoalustojen kautta sisältöä tuottavien pitää maksaa veroa saamistaan rahapalkkioista, alennuksista ja ilmaistuotteista. Verohallinnon riskivastaava Kari Torssonen arvioi, että tällä hetkellä suuresta osasta verkkoalustojen kautta saaduista tuloista ei makseta veroja.

– Tietojemme mukaan esimerkiksi OnlyFans-alustan kautta vuonna 2021 tuloja saaneista peräti 70 prosenttia jätti saadut tulot ilmoittamatta. Siksi valvomme nyt erityisen tarkasti alustojen kautta saatuja tuloja, Torssonen sanoo.

Veroa pitää maksaa myös tuotteista, joita on saanut pyytämättä tai joita saaja ei ole esitellyt somekanavillaan. Poikkeus ovat kuitenkin tavanomaiset mainoslahjat. Niistä ei tarvitse maksaa veroa, ellei ole sovittu, että ne ovat palkkiota näkyvyydestä.

– Tavanomainen mainoslahja on arvoltaan korkeintaan 50 euroa. Se voi olla myös arvokkaampi, jos lahjassa on näkyvästi esimerkiksi lahjan antajan logo, jolloin tuotetta ei voi helposti myydä eteenpäin, sanoo Verohallinnon johtava veroasiantuntija Kirsi Tuunala.

Toisaalta somesisällön tuottamiseen liittyvät menot voi vähentää tuloista. Vuoden aikana saaduista tuotteista, palveluista ja alennuksista sekä somesisällön tuottamiseen liittyvistä kuluista on pidettävä muistiinpanoja.