Liikkumisrajoituksia kansallispuistoihin – turvataan lintujen ja muiden eläinten pesintää

Matkailu · Terhi Piiroinen

Liikkumista ja maihinnousua rajoitetaan Suomen kansallispuistoissa keväisin lintujen ja muiden eläinten pesinnän turvaamiseksi. Lintujen lisäksi keväisin rauhaa kaipaavat muun muassa jäällä ja rantakallioilla makoilevat saimaannorpat.

Etenkin suojelualueilla monille saarille, luodoille ja rannoille on maihinnousukielto. Näistä maastossa on usein punainen tai keltainen varoituskyltti. Liikkumisrajoitus voi olla ympärivuotinen. Rajoituksia on erityisesti meri-, järvi- ja suokansallispuistoissa. Herkimpiä häiriöille ovat maassa pesivät linnut, kuten suurin osa vesilinnuista ja kahlaajista.

– Suojelualueilla luonnonsuojelulaki antaa mahdollisuuden rajoittaa liikkumista alueen suojelutavoitteen saavuttamiseksi. Liikkumista voidaan rajoittaa, jos alueen eläimistön tai kasvillisuuden säilyttäminen sitä vaatii, luonnonsuojelupäällikkö Panu Kuokkanen Metsähallituksesta kertoo.

Tärkeää on muistaa, että koirat kulkevat kansallispuistoissa ja muilla luonnonsuojelualueilla aina hihnassa. Kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueita, joissa kasveilla ja eläimillä tulee olla rauha. Kansallispuistossa vapaana oleva koira rikkoo lakia ympäri vuoden. Se voi vahingoittaa linnunpoikasia ja muitakin eläimiä pelkästään säikäyttämällä. Keväällä ja alkukesästä myös lentokyvyttömät linnunpoikaset ovat vaarassa.