Tutkijat löysivät ikiroudasta viruksen – heräsi henkiin 48 500 vuoden jälkeen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kansainvälisten ilmastotieteilijöiden ryhmän uusi tutkimus osoittaa, että niin sanotut zombievirukset voivat herätä uudestaan eloon ja tarttua. Ne voivat olla tarttuvia vielä kymmenien tuhansien vuosien jälkeen.

Ikirouta on jäätynyt maakerros, jota esiintyy laajalti maalla ja merenpohjan alapuolella, erityisesti alueilla, joilla lämpötilat harvoin nousevat pakkasen yläpuolelle. Arvioiden mukaan noin neljäsosa pohjoisesta pallonpuoliskosta on ikiroudan peitossa.

Viruses-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin yli tusinaa uutta virusta, jotka eristettiin seitsemästä ikiroutanäytteestä muinaisesta Siperiasta. Ranskalaiset, venäläiset ja saksalaiset tutkijat havaitsivat ikiroudan radiohiilidiagnoosin avulla, että virukset olivat olleet lepotilassa 27.000–48.500 vuotta.

Tutkimukset ovat osoittaneet ikiroudan olevan erinomainen säilöntäaine. Tiedemiehet ovat huolissaan siitä, että kun planeetta vähitellen lämpenee ja ikirouta sulaa, ilmaantuu viruksia, jotka voivat tarttua myös ihmisiin.

– Nopea ikiroudan sulaminen aiheuttaa ikiroudan syvyyksissä vuosituhansia säilyneen muinaisen orgaanisen aineksen mobilisoitumisen. Tämä on näkyvin ilmiö Siperiassa, jossa syvä jatkuva ikirouta peittää suurimman osan koillisalueista, tutkijat totesivat.